Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Red velvet bábovka

Red velvet bábovka

počet osob
12

čas přípravy
40 min. příprava
asi 45 min. Pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Těsto:
375 g hladké mouky
¾ lžičky soli
30 g holandského kakaa
180 g změklého másla
265 g krupicového nebo třtinového cukru
3 vejce
semínka z ½ vanilkového lusku
350 ml podmáslí
1 lžíce kvalitního, nejlépe gelového, červeného potravinářského barviva
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžičky jedlé sody

tuk na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy

Krémová sýrová glazura:
110 g krémového sýra Philadelphia, Lučina ap.
220 g moučkového cukru
1 – 3 lžíce mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu / semínka z ½ vanilkového lusku

Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1. Máslo, podmáslí a vejce vyndejte z lednice minimálně 2 hodiny před pečením. Určitě tuto dobu nezkracujte, protože jinak vám nepůjde máslo vyšlehat a následně se těsto srazí. Do správně změklého másla byste měli bez námahy strčit prst. Formu si vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu si předehřejte na 170°C.

2. Máslo pokojové teploty vyšlehejte (cca 7 minut) samotné a poté do něj po několika dávkách vysypte cukr. Po každé dávce nechte pauzu asi 1 minutu, aby se cukr hezky spojil s máslem. Poté zašlehejte vejce jedno po druhém a vanilku. Vždy nejdříve počkejte, až se vejce zcela zašlehá, a až poté přidejte další.

3. Do mísy prosejte mouku s kakaem a solí. Do druhé nádoby připravte podmáslí a zamíchejte do něj červenou barvu.

4Už bez šlehače, ručně, vmíchejte do máslové směsi na střídačku po částech suchou směs a obarvené podmáslí. Pokud by se vám zdálo, že směs nemá kýženou barvu, než nalijete do těsta všechno podmáslí, zamíchejte do něj ještě trochu barviva.

5. Nakonec smíchejte ocet s jedlou sodou a přidejte do těsta. Měla by vzniknout krásná, sametová směs (proto název velvet = samet).

6. Nalijte do formy, uhlaďte stěrkou vršek a pečte v troubě asi 45 minut. Pozor, doba pečení je pouze orientační! NIKDY se nespoléhejte na dobu pečení v receptu. Každá trouba peče jinak, každá forma má trochu jiný tvar a opravdu nikdy ta doba není stejná. Nenechávejte korpusy v troubě zbytečně déle, než je třeba, aby se nevysušily. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá.

7. Bábovku nechte 5 minut zchladnout a poté ji opatrně vyklopte. Nechte ji zcela vychladnout a až poté ji zdobte a krájejte. Pokud do ní budete řezat za horka, mohla by se srazit.

8Glazura: Vyšlehejte napřed samotný krémový sýr. Poté do něj přidejte cukr, vanilku a lžíci mléka a vyšlehejte hladký krém. zkontrolujte hustotu. Glazura by měla stékat po stěrce a během chvíle by se měla hladina zarovnat. Pokud si nejste jisti, jednoduše si naberte trochu glazury na lžíci a na bábovce to vyzkoušejte. Výsledkem by měla být glazura, která pomalu steče po bábovce a zanechá na ní hezkou vrstvu. Pokud nestéká nebo teče tak pomalu, že se zasekne hned na začátku, přidejte ještě lžíci mléka a vyzkoušejte to znovu. Pokud teče až moc, přidejte moučkový cukr a směs hezky zhoustne. Vychladlou bábovku polijte glazurou a můžete podávat.

Dobrou chuť :)