Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Bramborové pirohy s povidly

Bramborové pirohy s povidly

počet osob
4

čas přípravy
45 min. příprava

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

600 g uvařených brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
70 g švestkových povidel
1 lžička KOŘENÍ DO MOUČNÍKŮ
1 vejce
25 ml vody na rozředění povidel
3 l vody na vaření taštiček
sůl

Koření do moučníků nakoupíte zde

Postup přípravy

1Uvařené a oloupané brambory nechte vychladnout. Poté je nastrouhejte, přidejte k nim sůl, prosátou hrubou mouku, krupici, vejce a vypracujte těsto.

2Vál poprašte moukou a z těsta vyválejte tenčí plát. Z něj poté pomocí sklenice vykrájejte kolečka o průměru cca 6 cm. Na střed kolečka naneste povidla (ta si předem nařeďte vodou a smíchejte s kořením), překlopte strany k sobě a okraje přitiskněte, aby povidla při vaření nevytekla.

3Taštičky postupně vkládejte do mírně osolené vařící vody, zvolna vařte a lehce zamíchejte, aby se taštičky nepřichytily u dna. Uvařené taštičky vyplavou na hladinu, trvá to přibližně 4 minuty.

4Uvařené a okapané taštičky posypejte mákem, moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.