Butter chicken
Potřebujeme
Na marinádu:
500g kuřecích prsou
1/2 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce prolisovaného česneku
1/2 lžičky cayenského chilli
1 lžička koření Garam masala
1/2 lžičky kurkumy
3 lžíce slunečnicového oleje
Na omáčku:
1 střední červená cibule
300g rajčat
200g rajčatového pyré
150ml vody
30g kešu ořechů
1 lžička prolisovaného česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička koření Garam masala
5 - 7 lžic másla
50ml smetany ke šlehání
třtinový cukr podle chuti
citronová šťáva podle chuti
slunečnicový olej
sůl
K servírování:
basmati rýže nebo placky Naan
čerstvý koriandr
smetana
Garam masala nakoupíte zde
Zázvor mletý nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde
Kurkuma nakoupíte zde
Postup přípravy
1Kuřecí prsa si nakrájejte na větší kostky. V míse si smíchejte všechny ingredience na marinádu. Kuře s marinádou promíchejte a důkladně ho v ní "obalte", a nechte minimálně hodinu (lepší přes noc) marinovat v lednici. Z lednice pak maso vytáhněte minimálně půl hodiny před vařením.
2Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata také nakrájejte na menší kostky.
3Ve větším hrnci rozpalte lžíci oleje a zprudka na něm opečte maso, aby se zatáhlo. Poté maso vytáhněte z hrnce a dejte bokem. Ve stejném hrnci opečte cibuli doměkka, přidejte česnek a zázvor a nechte minutu rozvonět. Ke směsi přidejte nakrájená rajčata, kešu oříšky, trochu citronové šťávy a Garam masalu. Nechte společně chvíli opékat a po pár minutách přilijte rajčatové pyré a vodu. Za občasného míchání nechte na středním plameni vařit asi 25 minut.
4Provařenou směs rozmixujte na hladkou omáčku. Poté do ní vraťte maso, přidejte smetanu, máslo a nechte vařit, dokud maso nebude hotové.
5Na závěr je potřeba doladit chuť. pokud je omáčka málo výrazná, přidejte trochu koření Garam masala a soli. Pomožte si také citronovou šťávou, či třitinovým cukrem. V případě, že vám omáčka moc zhoustne, trochu ji nařeďte vodou do krémové konzistence.
Servírujte posypené nasekaným koriandrem a zakápnuté trochou smetany. Dobrou chuť! :))
