Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Citronové tiramisu

 Citronové tiramisu

počet osob
10

čas přípravy
30 min. příprava
12 hod. odležení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Limoncellový sirup:
1 a 1/4 šálku vody
1/3 šálku krystalového cukru
1 šálek limoncella
3 PL citronové šťávy

Tiramisu:
2 balení cukrářských piškotů - Savoiardi
500 g mascarpone
250 g tvarohu
1/3 šálku limoncella
4 PL citronové šťávy
2 šálky vysokoprocentní smetany ke šlehání
1/4 šálku krystalového cukru
1 ČL vanilkového extraktu

Šlehačka:
1 šálek vysokoprocentní smetany ke šlehání
2 - 3 PL moučkového cukru
1 smeta - fix

kůra z 1 citronu na ozdobení

Postup přípravy

Limoncellový sirup

1V malém hrnci smíchejte vodu a cukr a míchejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte limoncello a citronovou šťávu. Sirup nalijte do mělké misky a nechte vychladnout.

Tiramisu

1Ve velké míse nebo v mixéru mixujte mascarpone na střední rychlost cca 1 minutu. 

2Přidejte tvaroh a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte limoncello a citronovou šťávu, vanilkový extrakt a opět promíchejte. 

3Vyšlehejte smetanu a cukr tak, aby se vytvořily tuhé vrcholy.

4Šlehačku opatrně zašlehejte do směsi mascarpone a tvarohu. 

5Polovinu piškotů namočte do sirupu - z každé strany cca 2 sekundy. Dejte pozor, aby se piškoty nerozmočily. Po namočení by měly být stále lehce křupavé.

6Piškoty naskládejte vedle sebe do připravené nádoby.  

7Polovinu krému z mascarpone rozetřete na první vrstvu piškotů a vrch uhlaďte.

8Zbylé piškoty namočte a naskládejte do nádoby stejným způsobem jako první vrstvu. Potřete je druhou polovinou krému a uhlaďte.

9Nádobu zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladu. Těsně před podáváním ozdobte vrch šlehačkou.

Šlehačka

1Vyšlehejte smetanu, smeta - fix a 2 - 3 lžíce moučkového cukru (v závislosti na požadované sladkosti) ve velké míse dotuha.

2Šlehačku vložte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na vytvořte v řadách kopečky šlehačky. Posypejte citronovou kůrou.