Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Králík na smetaně

Králík na smetaně

počet osob
4

čas přípravy
10 min. příprava
60 minut pečení
10 minut odpočívaní masa

obtížnost
střední

druh jídla
Omáčky

Potřebujeme

4 králičí stehna nebo celý králík
3 větší cibule
1 větší mrkev
1 lžíce plnotučné hořčice
2 citrony
1 dcl bílého vína
kousek špeku nebo slaniny
1 kelímek šlehačkové a jeden kysané smetany
1 PL koření SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
bobkový list celý
nové koření celé
sůl a cukr na dochucení

Svíčková & Na smetaně nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde

Postup přípravy

Den první:

1Maso očištěte od blan, celého králika naporcujte, posolte a dejte do pekáče.

2Cibuli i mrkev nakrájejte nahrubo, zasypte jí maso, zalijte bílým vínem, přiklopte víkem a dejte do chladu.

Den druhý:

3Maso vytáhněte z láku. Na horké pánvi maso zprudka zatáhněte ze všech stran a vložte zpět do pekáče.

4Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte ji v hrnci. Přidejte cibuli s mrkví, hořčici, koření SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ, bobkový list, nové koření a na čtvrtky nakrájený citron. Přilijte 2 dcl vody a nechte dojít k varu.

5Vše nalijte na maso v pekáčku, přikryjte víkem a dejte na 60 minut do vyhřáté trouby na teplotu 180 stupňů.

6Když je maso měkké vytáhněte ho z touby a dejte odpočinout. Zeleninu přelijte zpět do hrnce, citron a koření z ní vytáhněte.

7Přidejte obě smetany a vše do hladka rozmixujte tyčovým mixérem.

8Dochuťte solí, citronovou šťávou, případně doslaďte cukrem a nechte 15 minut odpočinout.

9Maso dejte na talíř a podávejte s omáčkou a houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Toto jídlo vypadá složitě, ale rozhodně není. Uvařte si tento recept stejně, ale i v obměnách s jiným druhem masa a určitě si ho zamilujete (hovězí kýta, srdce).

Pravá česká klasika, kterou pamatujete od vašich babiček. Dobrou chuť.