Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Lokše

Lokše

počet osob
8

čas přípravy
5 min. příprava
25 minut vaření
30 minut pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Slovenská kuchyně

Potřebujeme

1 kg brambor
300 g polohrubé mouky
1 ČL soli
máslo na potření

Postup přípravy

1Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě téměř do měkka. Neměly by být tvrdé, ani příliš měkké. Nechte je vychladnout, oloupejte a postrouhejte na jemno.

2K bramborům přidejte mouku a vypracujte těsto. Potom ho položte na desku posypanou moukou, několikrát ho promněte, dokud nebude jemné. Vytvořte z něho váleček. Ten rozkrájejte na 2,5 cm dlouhé kousky a udělejte kuličky. Ty rozválejte na lokše. Pracujte na pomoučené desce.

3Vyválené těsto očistěte od mouky, aby se mouka nepřipalovala. Následně krátce pečte z obou stran nasucho na vyhřáté kovové plotně nebo pánvi. Pokud je těsto dobře udělané, lokše by se měla při pečení nafukovat. Hotové lokše potřete rozpuštěným máslem.

Můžete podávat k pečené kachně se zelím nebo plnit sladkou či slanou náplní.
Dobrou chuť! :)