Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Shakshuka - vejce v rajčatové omáčce v marockém stylu

Když jsem poprvé ochutnala shakshuku ke snídani, byla jsem nadšená. Tradiční jídlo původem z Blízkého východu je jednoduchou kombinací rajčat, paprik, vajec a koření. Zdomácnělo i v severoafrické kuchyni, kde můžeme vidět jeho marockou verzi s červeným pepřem. Skvělé jídlo z jedné pánve, které se hodí jako sytá snídaně nebo rychlý oběd.
Shakshuka - vejce v rajčatové omáčce v marockém stylu

počet osob
2

čas přípravy
5 min. příprava
15 restování

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Bez masa

Potřebujeme

3 velká rajčata
4 vejce
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
1 menší cibule
1 ČL rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 lžíce nasekané petržele nebo koriandru
1 ČL koření MAROKO
0,5 ČL koření KMÍN DRCENÝ
Sůl dle chuti
2 PL olivového oleje

Maroko nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde

Postup přípravy

1Do rozpálené pánve nalijte olivový olej, přidejte na drobno nakrájenou cibuli, na slabé proužky nakrájené papriky a restuje několik minut. 

2Přidejte rajčatovou pastu, koření MAROKO, drcený kmín, prolisovaný česnek a krátce restuje. 

3Přidejte nasekaná rajčata včetně šťávy, osolte a vařte na na mírném stupni asi 10 minut, až papriky i rajčata zcela změknou a budou vláčná. 

4V omáččce vytvořte 4 důlky. Do každého důlku rozklepněte vejce a posypte petrželkou. Vařte velmi pozvolna pod pokličkou do zatuhnutí vajec. Vejce nepřevařte, musí zůstat vláčná. 

5Decentně zakápněte olivovým olejem a ihned servírujte s chlebem nebo chlebovými plackami ve stylu Chapati. 

TIP

Tato marocká vejce můžete pojmout i jako hlavní jídlo. V tom případě do omáčky přidejte spolu s rajčaty i hotové fazole, které dodají jídlu více sytosti.