Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Švédské masové kuličky

 Švédské masové kuličky

počet osob
4

čas přípravy
50 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Světová kuchyně

Potřebujeme

Masové kuličky
500 g mletého hovězího masa
1/2 střední bílé cibule
1 PL másla
1/4 šálku strouhanky
1 vejce
1 PL najemno nasekané petrželky
1/4 ČL NOVÉHO KOŘENÍ MLETÉHO
1/4 ČL MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU MLETÉHO
1/2 ČL ČESNEKU GRANULOVANÉHO
1 ČL soli
PEPŘ ČERNÝ MLETÝ
2 PL olivového oleje

Smetanová omáčka
4 PL másla
2 PL hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
250 ml smetany
1 PL worchestrové omáčky
1 ČL dijonské hořčice
sůl, PEPŘ ČERNÝ MLETÝ

Nové koření mleté nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Česnek granulovaný nakoupíte zde
Pepř černý mletý nakoupíte zde

Postup přípravy

Masové kuličky

1Na rozpálené pánvi rozpusťte 1 PL másla a zpěňte najemno nakrájenou cibuli, kterou nechte následně vychladnout.

2Do větší mísy vložte mleté hovězí maso, opečenou cibuli, strouhanku, vejce, petrželku, NOVÉ KOŘENÍ MLETÉ, MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK MLETÝ, ČESNEK GRANULOVANÝ, sůl a PEPŘ ČERNÝ MLETÝ. Všechny ingredience rukou zpracujte na hladké těsto a vytvarujte 25 kuliček.

3Do větší pánve, dejte olivový olej a na silnějším plameni kuličky ze všech stran dozlatova opečte cca 4 - 5 minut. Opečené kuličky zakryjte alobalem, aby byly teplé.

Smetanová omáčka

1Do výpeku, který zbyl po masových kuličkách přidejte máslo, které na mírném ohni rozpusťte a pomalu do něj začněte, za stálého míchání, přisypávat prosátou mouku.

2Zhruba po minutě přidejte vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici. Omáčku přiveďte k varu a na mírném ohni, ji za stálého míchání, nechte zhoustnout.

3Nakonec omáčku dochuťte solí a PEPŘEM ČERNÝM MLETÝM. Do hotové omáčky vraťte masové kuličky. Na mírném ohni krátce provařte, aby se chutě spojily.

Masové kuličky podávejte posypané petrželkou s domácími hranolkami nebo s bramborovou kaší.

Dobrou chuť.