Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Tradiční velikonoční jidáše

Tradiční velikonoční jidáše

počet osob
24

čas přípravy
20 min. příprava
1.5 hod. Kynutí
15 min. Pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Velikonoce

Potřebujeme

500 g hladké mouky
70 g másla (pokojové teploty)
2 žloutky
300 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka MUŠKÁTOVÉHO KVĚTU
1ČL CITRONOVÉ KŮRY MLETÉ

vejce na potření

Muškátový květ nakoupíte zde
Citronová kůra mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Připravte si kvásek. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.

2Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína.

3Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.

4Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.

5Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.

6Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct jen jeden plech, nikoli dva najednou.

Podávejte je potřené medem k snídani na Zelený čtvrtek. Dobrou chuť a krásné Velikonoce! :-)