Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Vánoční svařák

Vánoční svařák

počet osob
4

čas přípravy
15 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Nápoje

Potřebujeme

1 l vína
třtinový cukr podle chuti
šťáva z 1/2 citronu
cca 8 ks hřebíčku
3 ks badyánu
3 ks skořice (podle velikosti)

koření na ozdobení
kolečka citronu a pomeranče na ozdobení

Skořice celá nakoupíte zde
Badyán celý nakoupíte zde
Hřebíček celý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Víno nalijte do rendlíku nebo menšího hrnce. Přidejte cukr podle chuti a koření a ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Víno musí být horké, ale nesmí se vařit.

2Následně stáhněte z plotny, přidejte citronovou šťávu, zamíchejte a nechte 15 - 20 minut odstát. Víno do sebe natáhne vůní a chuť koření.

3Víno znovu ohřejte, sceďte a podávejte horké, ozdobené kolečky citrusů a kořením.

Tip: Na přípravu svařáku můžete použít červené i bílé víno - z červených je dobré např. Rulandské modré, z bílých Rulandské šedé či Müller-Thurgau. Skvěle ale poslouží i další vína. Záleží zcela na vás :)

Tip 2: Místo cukru můžete zkusit javorový sirup, se kterým svařák chutná také výtečně.