Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Bobaľky dezert

Bobaľky dezert

počet osob
4

čas přípravy
80 min. příprava
60 min. kynutí
10 min. pečení

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Vánoce

Potřebujeme

350 ml mléka
2 PL cukru
1 ks droždí
500 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli
100 g másla

mák
moučkový cukr
mléko
máslo

Skořice mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Připravte si kvásek z mléka, cukru a droždí.

2V misce smíchejte mouku, vejce, sůl, máslo a kvásek. Vypracujte vláčné těsto a v misce nechte přikryté utěrkou asi hodinu kynout.

3Z těsta vyválejte tenké válečky a nařežte je na 1cm bobaľky.

4Bobaľky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nedávejte je příliš blízko k sobě, protože ještě nakynou. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova.

5Hotové bobaľky polijte horkým mlékem smíchaným s cukrem. Když bobaľky změknou, přebytečné mléko slijte. Na závěr posypejte mákem a polijte rozpuštěným máslem.

Sladká tečka na závěr štědrovečerní večeře, kterou Slováci znají i pod názvy jako jsou opekance, pupáky, pupáčiky či pupáčky. Zkuste je připravit i v běžný den a pro ješte vánočnější chuť poprašte skořicí. Děti toto sladké jídlo zbožňují a po máku také sladce spinkají. :)