Bramborový guláš
Potřebujeme
2 lžíce oleje
1 velká cibule
3 - 4 stroužky česneku
1 šunková klobása
1,2 kg brambor + 1 brambora na zahuštění
2 lžičky gulášového koření, nebo papriky (můžete přidat i pálivou, nebo chilli dle chuti)
2 lžičky majoránky
1,5l zeleninového vývaru
sůl
zakysaná smetana, nebo smetana ke šlehání k podávání na zjemnění
pečivo
Guláš nakoupíte zde
Paprika slovenská lahůdková nakoupíte zde
Paprika pálivá nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde
Chilli drcené nakoupíte zde
Majoránka nakoupíte zde
Postup přípravy
1Brambory, cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na asi 2cm kostky. Klobásu nakrájejte na tenká půl kolečka.
2V rozpáleném hrnci na oleji osmahněte cibulku doměkka, poté promačkejte k cibuli česnek, ten opékejte asi minutu (aby nezhořknul), přidejte klobásu a koření, promíchejte a na mírném plameni společně chvíli opékejte. Dejte pozor, aby se vám nepřipálila paprika, zhořkla by.
3Přidejte k opečené směsi brambory nakrájené na kostky, zalijte vývyrem, trochu osolte, promíchejte a pod poklicí pomalu vařte, než budou brambory měkké. Občas promíchejte. Pokud je guláš přiliš hustý, přidejte trochu vody. Pokud ho potřebujete zahustit, nastrouhejte najemno jednu syrovou bramboru a zamíchejte ji do guláše. Počkejte až se trochu rozvaří, guláš zahustí.
4Guláš podávejte s trochou smetany na zjemnění a pečivem.
Dobrou chuť!
