Fazolkový prívarok
Potřebujeme
300 g zelených fazolek
400 g brambor
sůl
Bobkový list
Nové koření celé
Pepř černý celý
ocet
cukr
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
Bobkový list celý nakoupíte zde
Nové koření celé nakoupíte zde
Pepř černý celý nakoupíte zde
Kopr nakoupíte zde
Postup přípravy
1Brambory nakrájejte na kostky. Fazolky umyjte a také nakrájejte.
2Brambory dejte vařit do osolené vody spolu s bobkovým listem, pepřem a novým kořením do poloměkka. Potom přidejte fazolky a vařte do měkka.
3Připravte si zátřepku. Do mísy si dejte smetanu a rozmíchejte v ní mouku. Postupně přidejte 2 naběračky vody z uvařené zeleniny. Smetana tak bude teplá a nesrazí sa.
4Zátřepku přilijte k zelenině a promíchejte. Nechte provřít a odstavte. Podle chuti můžete dochutit octem a cukrem.
Je to slovenská klasika. Fazolkový prívarok podávejte s opečenou klobásou a chlebem. Vegetariánům doporučujeme místo klobásy ztracené vejce. Mnozí si nakonec do prívarku přidávají ješte kopr. Přejeme dobrou chuť!
