Slavíme nový web – dárek čeká na tebe! Kód NOVYWEB = 12 % sleva na vše.

Hřebíčková tinktura

Hřebíčková tinktura

počet osob
2

čas přípravy
10 min. příprava
2 týdny macerování

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Tipy na dárky (nevánoční)

Potřebujeme

20 ks HŘEBÍČKU
1 CELÁ SKOŘICE
100 ml Alpy nebo čistého alkoholu
lahvička na tinkturu

Hřebíček celý nakoupíte zde
Skořice celá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Hřebíčky a rozlomenou skořici dejte do připravené lahvičky a zalijte Alpou nebo alkoholem. Dobře zavřete a nechte luhovat při pokojové teplotě alespoň 2 týdny. Po 2 týdnech se z hřebíčků uvolní potřebné léčivé látky.

Hřebíček má prý protizánětlivé účinky a podporuje hojení ran. Už naše babičky znaly jeho příznivé účinky. Používaly ho na bolavé dásně a zuby. Výluh z hřebíčku jim pomáhal při bolestech hlavy, svalů a zad. Při problémech s dýchacími cestami inhalovaly pár kapek nad vodou. Moje maminka používá tuto tinkturu dodnes, když má žaludeční problémy či průjem. Večer si dá 1 kávovou lžičku tinktury, nechá působit v ústech co nejdéle a potom ji spolkne. A stejně tak ji používám i já na bolavé hrdlo a proti kašli. Snad každý zná navíc hřebíček jako účinný odpuzovač hmyzu.