Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Kynuté jablkové buchty

Kynuté jablkové buchty

čas přípravy
45 min. příprava
135 min. kynutí
30 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Těsto:
1 kg hladké mouky (nahřáté)
2 hrsti moučkového cukru
semínka z 1 VANILKOVÉHO LUSKU
4 žloutky
1 celé vajíčko
1 ČL soli
125 g másla
3 PL oleje
2 dcl mléka
2 ČL cukru
1 kostka čerstvého pekařského droždí
0,8 dcl rumu
kůra z 1 citronu

Náplň:
1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
2 PL MLETÉ SKOŘICE
200 g cukru

Na potření před pečením:
cca 125 g másla

Na potření po upečení:
200 g másla
0,8 dcl rumu

moučkový cukr na posypání

Skořice mletá nakoupíte zde

Postup přípravy

1Ohřejte mléko (nesmí být horké), přidejte do něj 2 lžičky cukru a rozdrobte kostku droždí. Opatrně promíchejte, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).

2Do velké mísy dejte prosátou mouku, cukr, semínka z VANILKOVÉHO LUSKU a promíchejte. Přidejte sůl, žloutky a vajíčko. Bokem si rozehřejte máslo a nechte chviličku zchládnout - nesmí být horké. Přidejte do něj olej, zamíchejte a směs přilijte k suchým ingrediencím.

3Vykvašené kvasnice přidejte do těsta, nalijte rum a vymíchejte těsto. Potrvá to přibližně 15 minut. Nakonec přidejte kůru z jednoho citronu a promíchejte. Těsto lehce posypejte moukou, mísu zakryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a nechte vykynout (asi 2 hodiny).

4Z vykynutého těsta si pomocí lžíce vždy kus "vydloubněte", prsty jej trošku roztáhněte do stran, posypejte skořicí, lžičkou cukru, na to přidejte nastrouhaná jablka a zabalte. Tímto způsobem vytvořte všechny buchty.

5Pekáč vymažte máslem, naskládejte na něj připravené buchty (jednu vedle druhé) a každou ještě pomocí mašlovačky potřete rozpuštěným máslem. Nechte ještě 15 - 20 minut vykynout. Pečte na 180 °C stupňů asi 30 minut dozlatova.

6Hotové buchty potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

7Jakmile trochu vychladnou, posypejte moučkovým cukrem.

Z tohoto množství budete mít asi 40 buchet. Uvidíte, že se po nich zapráší... :)