Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Nadýchané kynuté těsto (sladké)

Nadýchané kynuté těsto (sladké)

čas přípravy
40 min. příprava
135 min. kynutí

obtížnost
střední

druh jídla
Základní recepty

Potřebujeme

Kvásek:
1 a ⅓ kostky droždí
3,5 - 4 dcl mléka
špetka cukru

Na zbytek těsta:
3 hrsti moučkového cukru
1 kg hladké mouky
cca 4 špetky soli
2 celá vejce
3 žloutky
1 dcl rumu (Božkov)
⅓ kostky másla
2 lžíce oleje
rozinky (dle chuti, nemusí být)
kůra z 1 citronu
vanilka

Vanilkový lusk PREMIUM nakoupíte zde
Vanilkový lusk KLASIK nakoupíte zde

Postup přípravy

1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).

2Do velké mísy dejte prosátý moučkový cukr a mouku (opravdu raději prosijte, aby se pak v těstě zbytečně nedělaly hrudky), sůl a vše promíchejte.

3Poté přidejte vejce, žloutky a rum. V kastrolku rozheřejte máslo s olejem a nechte chvilku odstát (NEsmí být horké, jinak by těsto nenakynulo). Pak přilijte k suchým ingrediencím. Přidejte kvásek a těsto pořádně propracujte. Můžete jej dát buď do kuchyňského robota nebo těsto vymíchat ručně - trvá to cca 20 minut (musí být opravdu hladké a všechny ingredience krásně propojené). Při ručním zadělávání věnujte pozornost pohybům rukou - je důležité těsto jakoby podebírat směrem k sobě a opisovat tak rukou pomyslné kružnice. Těsto by nemělo moc lepit.

4Jakmile je těsto vymíchané, lehce do něj zapracujte vanilku, kůru z 1 citronu a oprané rozinky. Lehce poprašte moukou.

5Mísu s připraveným těstem zakryjte suchou utěrkou a dejte na 2 hodiny kynout na teplé místo. Po 2 hodinách těsto zlehka “srazte” prsty a nechte ještě 15 minut kynout.

Tipy:

Pokud je těsto příliš husté, přidejte trošku mléka. Pokud by naopak bylo moc řídké, přidejte mouku.

Při strouhání citronové kůry dejte pozor, abyste nenastrouhali i bílou část - těsto by pak bylo hořké. Strouhejte tedy jen žlutou vrstvu.

 

Recept na toto nadýchané kynuté těsto mám od své babičky. Vánočka, mazanec nebo buchty s ním budou dokonalé :)