Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Placky z červené čočky s Bulharskem

Placky z červené čočky s Bulharskem

počet osob
4

čas přípravy
45 min. příprava

obtížnost
0

druh jídla
Ájurvédská kuchyně

Potřebujeme

300 g červené čočky
300 g mrkve
1 šalotka
2 jarní cibulky
hrst čerstvého koriandru
4 PL hladké či luštěninové mouky
1 ČL koření Bulharsko
cayenské chilli podle chuti
limetová šťáva podle chuti
rostlinný olej
sůl

Bulharsko nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde

Postup přípravy

1Čočku propláchněte a dejte vařit na 10 - 15 minut doměkka. Sceďte, dejte bokem a nechte  vychladnout.

2Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo, jarní cibulku a šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.

3Na rozpálené pánvi s trochou oleje restujte mrkev asi 5 minut. Poté k ní  přidejte šalotku a počkejte, dokud nezměkne. Na poslední minutu opékání přidejte i jarní cibulku, koření Bulharsko  a chilli. Promíchejte a přidejte k uvařené čočce.

4Do směsi také přidejte mouku, koriandr nasekaný nahrubo, sůl, chilli a limetkovou šťávu. Všechno pořádně promíchejte tyčovým mixérem, směs ale nerozmixujte dohladka, jde o to, aby v ní zůstaly patrné kousky čočky. Finálně dochuťte, pokud se vám zdá, že nějaká chuť není dokonalá.

5Ze směsi tvarujte placičky velikosti karbanátků a opékejte je na středním plameni na pánvi s olejem dozlatova a křupava z obou stran.

6Hotové placky podávejte s dipem, dle vašeho výběru, nebo zakysanou smetanou s kořením Zátar.

Ačkoliv vnímáme červenou čočku jako luštěninu, kterou není nutné namáčet, ájurvéda doporučuje namáčet všechny druhy luštěnin, tedy i červenou čočku (tu alespoň 2 hodiny před vařením). Namáčení luštěnin, ale i obilnin, oříšků či semínek dělá tyto suroviny lépe stravitelné, a o to především v ájurvédě jde - vytvářet výživné pokrmy, které podpoří trávící oheň a naše tělo si s nimi hravě poradí.