Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Pomalu pečený bůček s hlávkovým zelím a houskovým knedlíkem

Pomalu pečený bůček s hlávkovým zelím a houskovým knedlíkem

počet osob
4

čas přípravy
20 min. příprava
40 minut vaření zelí
6 hodin pomalé pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Česko

Potřebujeme

1 kg prorostlého bůčku
4 vetší cibule
1 PL směsi Farmářská směs Březina
1 dcl desetistupňového piva

Zelí:
1 větší hlávka bílého zelí
1 kedluben
1 brambor
1 lžíce sádla
2 PL octa
2 PL medu
kousek uzeného špeku
sůl
1ČL drceného kmínu
1ČL granulovaného česneku nebo 2 stroužky česneku


houskový knedlík

Farmářská směs BREZINA nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Česnek granulovaný nakoupíte zde

Postup přípravy

1Cibuli zbavte slupky, nakrájejte nahrubo a dejte do pekáče. Maso naporcujte na jednotlivé kusy, posolte, posypejte kořením a položte na cibuli. Podlijte pivem, přiklopte víkem, dejte do trouby a pomalu pečte, dokud maso není měkké. Pri teplotě 130 °C to trvá asi 6 hodin. Čim větší teplotu nastavíte, tím kratší bude doba pečení, ale maso se více vypeče.

2Zelí zbavte košťálu a nakrájejte na nudličky. Na lžíci sádla orestujte na kostky nakrájený špek. Zelí zarestujte na horkém sádle se špekem. Přidejte kmín, sůl, ocet i med a duste do měkka. 

3Kedluben i brambor zbavte slupek a nastrouhejte najemno. Cibuli, kterou máte pod masem rozmixujte i s česnekem a částí výpeku do hladka, přidejte nastrouhaný kedluben, brambor a vše vmíchejte do zelí. Tato směs vám bude fungovat jako zahušťovadlo. Povařte ještě asi 10 minut, vypněte a nechte zelí ještě 10 minut dojít.

4Když je maso měkké, odklopte víko a slijte výpek. Maso nechte v troubě (na horkém vzduchu) zčervenat a dopečte tak, aby mělo zlatavou kůrčičku.

5Výpek dejte do pánve, nechte tekutinu odpařit a zredukovaným výpekem maso přelijte. Podávejte se zelím, houskovým knedlíkem a dobře vychlazeným pivem.

Vepřo, knedlo, zelo. Úplná klasika československé tradiční kuchyně.