Od 23. 12. do 5. 1. máme zavřeno. Objednávkám se budeme věnovat po návratu.

Veganské housky na burgery

Veganské housky na burgery

počet osob
24

čas přípravy
40 min. příprava
12 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Vegan

Potřebujeme

1100 – 1150 g hladké mouky
80 g najemno nastrouhané syrové mrkve
680 g vody
21 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
55 g olivového oleje
50 g slunečnicového oleje
30 g cukru krystal
20 g soli

Na ozdobu: (rostlinné) mléko nebo 100 ml vody a 12 g sody, sezam/mák/len

Sezam bílý nakoupíte zde
Sezam černý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Droždí rozmíchejte ve vodě a přidejte mouku a mrkev. Jemně promíchejte (dokud se vše nespojí do přibližné jedné hroudy) a nechte 20 minut přikryté odstát. Mouka začne bobtnat, enzymy a kvasnice se postupně aktivují a začne se vyvíjet lepek. Poté přidejte cukr a sůl a začněte hníst, v okamžiku, kdy těsto začne získávat hladkou konzistenci, přidejte olej. Tuky jsou skvělé a chutné, ale lepek lépe vypracujeme bez nich, proto to pozdější přidávání.

2Přikryté schovejte do lednice a vyndejte druhý den. Rozdělte na 24 stejných kousků (přibližně 80g) a z nich poté postupně vytvarujte bochníčky, které dáte kynout na plechy vyložené pečicím papírem. Oroste vodou a schovejte do vypnuté trouby nebo do igelitového sáčku, aby neokoraly. Kynutí housek zabere přibližně hodinu až dvě, záleží na teplotě okolí. Přibližně by se měly zdvojnásobit, chcete-li placatější, po prvních 10 – 15 minutách kynutí je dlaní zploštěte.

3Vykynuté housky pomašlujte mlékem nebo uvařte vodu a v ní rozpusťte sodu. Tak získáte skvělý roztok k potírání, kterým simulujete louhovou lázeň, takže housky rychle zhnědnou (rychleji než s mlékem, tak rychle, že sezam ještě ani nezačne myslet na zlátnutí) a jako bonus dostanou lehce „mýdlovou příchuť“, typickou pro preclíky.

4Pečte při 230°C s počátečním zapařením asi 10 - 12 minut a následně nechte vychladnout. Plňte dle libosti.

Dobrou chuť :)